Meer en meer scholieren steken zich in de schulden door geld te lenen. Van alle ondervraagde scholieren in het Nationaal Scholierenonderzoek van Nibud blijkt zelfs 20% zich risicovol te gedragen en een gat in de hand te hebben. Een op de vijf scholieren houdt er zelfs risicovol financieel gedrag op na; ze hebben een gat in hun hand. Dat stelt het Nibud in zijn Nationaal Scholierenonderzoek.

Dankzij het Nationaal Scholierenonderzoek door het Nibud (Nationaal instituut voor budgetvoorlichting) blijkt dat geld lenen door scholieren een steeds vaker terugkomend verschijnsel is. Iets minder dan twee op de drie scholieren leeft weleens op de pof, twee jaar geleden werd er door 45% van de ondervraagden weleens geld geleed voor een aankoop.

Nibud voert soortgelijke onderzoeken al jaren uit, zo was spendeerden alle scholieren in 1984 in totaal 45 miljoen euro per maand. Het meest recente onderzoek blijkt dat dit bijna verdubbeld is naar 85 miljoen euro.

In totaal vertoont zelfs 20% een gedrag wat financiele risico’s met zich mee kan brengen. Deze groep jongeren vinden geld lenen vrij normaal, doen dit dan ook vaker, hebben vaker geldgebrek en kunnen lastig grote verleidingen weerstaan. Het gaat vooral om meisjes, scholieren van het VMBO en 15-, 16-jarigen.

Vorig jaar publiceerde het Nibud ook al schokkende cijfers waaruit het zelfs leek dat jongeren verslaafd waren aan geld lenen.

bron: lening-geld-lenen.nl