DEN HAAG -  Studenten en hun ouders sjoemelen massaal met de studiefinanciering. Het afgelopen collegejaar is er vermoedelijk voor ruim tachtig miljoen euro aan ‘uitwonendenbeurs’ onterecht opgestreken, door studenten bij opa en oma of andere familieleden in te schrijven.
Dat concludeert de PvdA, op basis van een inventarisatie onder sociaal rechercheurs. Volgens de regeringspartij is de Informatie Beheer Groep (IB-groep) tandeloos en moet minister Plasterk (Onderwijs) onmiddellijk ingrijpen.

“Dit gaat om massale fraude en het breidt zich als een olievlek uit”, aldus PvdA-Kamerlid Hans Spekman. “Het is ontzettend lonend omdat niemand wordt gepakt of hoeft terug te betalen. Daardoor is het normaal geworden om hiermee te frauderen.”

In totaal zijn er ruim 250.000 uitwonende studenten met een basisbeurs. Op basis van informatie uit diverse delen van Nederland, becijfert de PvdA dat er minstens 40.000 fraudeurs tussen zitten. De studenten schrijven zich uit bij hun ouders en gaan zogenaamd op kamers, waardoor ze recht hebben op 1920 euro extra studiefinanciering per jaar. In werkelijkheid laten ze zich registreren op het adres van bekenden, en slapen gewoon in hun ouderlijk huis.

De gevallen die door sociaal rechercheurs aan het licht worden gebracht zijn bijvangst van onderzoeken naar bijvoorbeeld bijstandsfraude. “Zij geven dat wel door aan de IB-groep, maar met die informatie wordt niets gedaan”, zegt Spekman.

Dat wordt bevestigd door de IB-groep. “Wij hebben zelf geen opsporingscapaciteit en kijken alleen of het administratief klopt.”

bron: www.telegraaf.nl