DEN HAAG Studieschulden van oud-studenten rijzen de pan uit. Vorig jaar hadden ruim 5500 oud-studenten elk een schuld opgebouwd van 50.000 euro of meer. De hoogste schuld bedraagt 136.000 euro, genoeg om een starterswoning van te kopen.

Oud-studenten hebben torenhoge schulden. Het totale uitstaande schuldbedrag liep op van 8,3 miljard euro in 2005 naar 13,6 miljard in 2008. De gemiddelde schuld per oud-student steeg van 10.810 euro in 2005 naar 12.523 euro vorig jaar, blijkt uit cijfers van de Informatie Beheer Groep (IB-groep). De Nederlandse Vereniging van Volkskrediet spreekt van ‘onverantwoord leengedrag door de overheid’. Voorzitter Ger Jaarsma: „Banken staan onder toezicht en mogen alleen verantwoorde bedragen lenen aan mensen. Maar studenten mogen ongeacht hun toekomstige inkomen wel torenhoge schulden aangaan. De staat is de meest onverantwoorde geldschieter van Nederland.”

De schulden ontstaan doordat studenten tijdens hun studie steeds meer geld lenen. Dit kan tot maximaal 800 euro per maand. Daarnaast lopen de schulden in fors tempo op door de prestatiebeurs die in 1998 werd ingevoerd. Wie niet binnen tien jaar een diploma haalt moet de basisbeurs, aanvullende beurs en de ov-jaarkaart inclusief rente over alle genoten studiejaren terugbetalen. Volgens de IB-groep heeft een student die zeven jaar heeft gestudeerd en geen diploma haalt al snel een schuld van 65.000 euro.
Hoeveel studenten in de problemen komen door de torenhoge studieschulden is onbekend. De IB-groep berekent aan de hand van de hoogte van de schuld, het rentepercentage en de looptijd van vijftien jaar hoeveel geld een oud-student per maand moet betalen. Studenten die menen dit niet te kunnen betalen, kunnen een draagkrachtmeting aanvragen.

Vorig jaar vroegen bijna 33.000 oud-studenten draagkrachtmeting aan.  Bij 29.540 oud-studenten werd het maandbedrag verlaagd. Van deze groep hoefden 19.488 oud-studenten dat jaar zelfs niets terug te betalen omdat hun inkomen te laag was. Circa 70.000 oud-studenten kregen de deurwaarder op de stoep omdat ze hun maandbedragen niet hadden betaald.

Volgens Jaarsma moet de staat een limiet stellen aan de maximale schuld die studenten kunnen opbouwen. Maar volgens een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs is dat geen optie. „Daarmee komt de toegankelijkheid van het onderwijs in het geding.”

bron: tctubantia.nl