Slechts één op de vier studenten doet zijn studieboeken aan het eind van het jaar in de verkoop. Bij alle anderen blijven de boeken - vaak ongebruikt - in de kast verstoffen. En dat terwijl ze hier gemiddeld een kwart van hun kosten voor studieboeken mee kunnen terugverdienen.

Dit blijkt uit een studieboekenonderzoek van bol.com, online aanbieder van (tweedehands) studieboeken. Bijna de helft van de studenten koopt inmiddels zijn studieboeken tweedehands, het aantal verkopers blijft daarentegen achter.

Nu ook Engelstalige studieboeken via bol.com verkocht kunnen worden, verwacht de mediawinkel in augustus en september een groei van zo’n half miljoen boeken in het tweedehands aanbod ten opzichte van vorig jaar.

Online studieboeken bestellen

De reden dat studenten steeds vaker online hun studieboeken bestellen komt door zowel het bestelgemak als de mogelijkheid om geld te besparen. Studieboeken kosten jaarlijks gemiddeld 324 euro. Een hoge kostenpost, zeker omdat de meerderheid van de studenten zelf voor deze kosten opdraait. Vanwege de lage prijs komen ze al snel bij tweedehands exemplaren uit. Bijkomend voordeel is dat de boeken ook nog gewoon bezorgd worden: stad en land afsjouwen is verleden tijd.

Bol.com ziet deze ontwikkeling terug in de vraag en aanbod van studieboeken, vooral op de tweedehands markt. Zo verdubbelde het aanbod tweedehands boeken in juli, augustus en september 2008 naar 1,3 miljoen exemplaren. In totaal kochten studenten in deze piek ruim een half miljoen studieboeken. Bijna één op de drie exemplaren was tweedehands. Michel Schaeffer, marketing directeur van bol.com: “Een studieboek kun je al snel voor de helft van de nieuwprijs in ons tweedehands assortiment terugvinden. Door daarnaast oude studieboeken te verkopen, besparen studenten flink op hun onkosten.”

bron: telegraaf.nl