Studenten hebben na afloop van hun studie steeds hogere schulden. Ze willen studeren én lekker leven. En ze hebben groot gelijk, je bent maar één keer jong. Volgens Marieke kun je best leuk leven zonder lenen.

Studenten hebben na afloop van hun studie steeds hogere schulden. Wie in 2007 stopte met studeren (met of zonder diploma), had een lening van gemiddeld 12.000 euro af te lossen. In 2003 was dat nog 6.000 euro. Dat bleek onlangs uit cijfers van de IB-groep, de instantie die de studiefinanciering uitbetaalt. De hogere schuldbedragen leidden tot meer betalingsproblemen: in 2007 schakelde de IB-Groep 75.000 keer de deurwaarder in. Dat is meer dan 10.000 keer vaker dan in 2006.

Je gunt die jonge mensen toch dat ze aan hun leven beginnen zonder schulden?
Ik kan er echt boos om worden. Je gunt die jonge mensen toch dat ze aan hun leven beginnen zonder schulden? Dat was voor mij de reden een boek voor studenten te maken: ‘Wat nou lenen? Sparen!’ Er staan veel testjes in, om je financiële leeftijd te berekenen en om te zien of je ontbijt-, lunch-, kook- en uitgaansgewoonten tot een faillissement zullen leiden. Geef je geld uit zodra het binnen is? Haal je vaak wat lekkers te eten? Koop je impulsief luxe kleding? En ook belangrijk: hoe zie je de toekomst? Denk je een leuke baan en een modern ingericht huis te hebben over 8 jaar? Weten wat je wilt, waar je naartoe werkt en hoe, bewuste keuzes maken: daar draait het om.

De G4-aanpak: Gewoon Goed Goedkoop Gezond.
Je kunt voordelig en gezond ontbijten met cornflakes, bruine boterhammen, müsli, pap of wat fruit. Een G4 (Gewoon Goed Goedkoop & Gezond) lunchpakketje meenemen. Als je dat 5 studiejaren volhoudt en dus níet dagelijks 5 euro in de kantine neertelt bespaar je zo’n € 3500. Een zelfde bedrag of meer bespaar je door voordelig in te kopen (voor ontbijt, lunch en diner) en zelf lekker te koken. Vraag een workshop voordeelshoppen aan je moeder of aan een ander budgetwonder.

Zijn jullie toevallig toe aan een een nieuwe tv? Ik verlos jullie graag van de oude.
Een huis vullen met spullen hoeft niet duur te zijn. Maak een lijst van de dingen die je zoekt (bed, bureau, koelkast, wasmachine, kasten, matrassen, oven, magnetron, gasstel, keukenspullen) en mail die in de rondte. We ontvingen pas zo’n soort mailtje. De afzender vroeg (vooral aan dames) om tips over inrichten. Of we misschien wilden helpen met klussen? Waren we misschien toe aan een nieuwe tv of bank? Was dit misschien hét moment om daar aan te gaan denken? De student zou de dan overtollige spullen met plezier komen ophalen ;) We hadden inderdaad wel wat voor hem en brachten het langs. Er waren vrienden aan het klussen en vriendinnen aan het inrichten.

Deze jongen heeft niet veel hoeven kopen. En was heerlijk bezig het nuttige en het aangename te verenigen. Iets meer steun van ouders, iets meer inkomen uit baantjes, creatief rondkomen met minder, beginnen met afdankertjes en tweedehandsjes, wél leuk leven, uitgaan en lol hebben: het kan best zonder lenen.

bron: Ad Geld & Recht